Батькам щодо харчування дітей

16.09.2023

Раціональне харчування – запорука здоров'я

Раціональне харчування є найважливішою складовою формування здоров'я дитини, сприяє збереженню здоров'я, опірності фізичним факторам навколишнього середовища, високій фізичній і розумовій працездатності. Древньогрецькому філософу Сократу належить вислів: «Ми живемо не для того, щоб їсти, а їмо для того, щоб жити».

Одним з важливих принципів раціонального харчування є правильно організований його режим, який складається з:

  • суворого дотримання часу прийомів їжі та проміжків між ними;
  • раціонального в фізіологічному відношенні кратності прийомів їжі (залежить від віку та стану здоров'я дитини);
  • правильного кількісного та якісного розподілу їжі на окремі прийоми;
  • умов прийому їжі і поведінка дитини під час їжі.

Доведено, що обов'язкова умова для нормальної шлункової секреції – суворе дотримання встановлених проміжків між прийомами їжі. При недотриманні цієї вимоги погіршується травлення, знижується апетит.

Рівновага в організмі, яка приводить до здоров'я, починається з їжі, яку ми їмо. Оптимальним співвідношенням білків, жирів та вуглеводів є співвідношення 1:1:3,5, причому частка білків тваринного походження має бути в межах 63%, жирів рослинного походження – 18%.

Харчування дітей в організованих колективах здійснюється на підставі сезонних меню, які складені з урахуванням гігієнічних принципів та натуральних норм продуктів, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 року № 1591 і погоджені з органами Держпродспоживслужби.

Батькам необхідно забезпечити раціон дитини в домашніх умовах тими продуктами, які вона недоотримала в організованому колективі, тим самим максимально наблизивши його до збалансованого.

Адже, незбалансоване харчування є причиною аліментарно-залежних захворювань, до яких відносяться захворювання шлунково-кишкового тракту, анемія, хвороби обміну речовин тощо. Відсутність, недостатня кількість або збиткове надходження в організм вітамінів, мікроелементів призводить до захворювання.

Систематичне вживання дітьми продуктів, до складу яких входять компоненти, що не відносяться до натуральних продуктів харчування (штучні барвники, консерванти, ароматизатори, підсолоджувачі, підсилювачі смаку, газ) викликає подразнення слизової оболонки шлунку і сприяє розвитку гастритів, виразкової хвороби, закрепів.

Міністерствами охорони здоров'я, освіти та науки заборонено в організованих дитячих колективах замовляти та використовувати в їжу ряд продуктів, небезпечних в епідеміологічному відношенні (м'ясо та яйця водоплавної птиці, м'ясо, яке не пройшло ветеринарного контролю, м'ясні обрізки, субпродукти – за винятком печінки та язика, річкову та копчену рибу), а також продукти, які містять вказані вище шкідливі для дитячого організму домішки (соуси, майонез, вироби у фритюрі, в т. ч. чіпси, вироби швидкого приготування, газовані напої, квас, кремові вироби, вершково-рослинні масла, спреди та масла з додаванням будь-якої іншої сировини (риби, морепродуктів, тощо).

Тому, при організації харчування дитини вдома батькам рекомендуємо заради здоров'я власних дітей виключити з їх раціону подібні продукти, а надавати перевагу продуктам, збагаченим залізом, йодом, іншими мікроелементами та вітамінами, а також додержуватися принципів наступності, єдності вимог в організованому колективі і в родині.

Харчування дитини вдома у вихідні дні

  • Пам'ятайте, що діти мають їсти чотири – п'ять разів на день із перервою в 3-4 години
  • Не давайте дитині між прийомами їжі солодощі
  • Складайте дитячий раціон так, щоб він містив у достатній кількості білки, жири, вуглеводи, макро- та мікроелементи, а також вітаміни
  • Давайте дитині пити чисту воду. Соки або чаї не замінять її в раціоні дитини, наскільки корисними вони не були б
  • Урізноманітнюйте харчування дитини, адже його одноманітність призводить до зменшення кількості шлункового соку. Як наслідок знижується апетит та погіршується засвоєння їжі
  • Навчайте дитину раннього віку їсти самостійно
  • Діліть дитині молодшого дошкільного віку котлету та рибу на кусочки, але лише після того, як вона побачить готову страву
  • Навчіть дитину їсти м'ясо та рибу разом з гарніром
  • Завжди орієнтуйтеся на апетит дитини. Ніколи не годуйте дитину насильно. Пам'ятайте, що зниження апетиту може свідчити про захворювання дитини
  • Підтримуйте у дитини перед та під час їжі гарний настрій. Це важливий чинник для формування хорошого апетиту

Дотримуйтеся таких орієнтовних об'ємів готових страв для дітей віком від трьох до шести років:

№ з/п

Страви

Об'єм, г

Страви

Об'єм, г
1. м'ясні або рибні страви 70-100 фрукти, соки 80-100
2. гарніри 120-130 каші, овочеві страви 180-200
3. салати 40-50 супи, борщі, бульйони 150-200
4. чай, молоко, какао, кефір 150-180 хліб житній(на день) 50-60
5. компоти, киселі 120-180 хліб пшеничний(на день) 100-110

Орієнтовне меню на вихідні та святкові дні (для дітей віком від трьох до шести років)

Прийом їжі Назва страви Вихід страви, г
СУБОТА
Сніданок Каша гречана на молоці з вершковим маслом і цукром 180-200
Булка з вершковим маслом 60-70 / 3-5
Кавовий напій на молоці 150-180
Другий сніданок Яблуко 80-100
Обід Солянка на курячому бульйоні 150-200
Макарони відварені з вершковим маслом та курятина відварена 120-130 / 60-80
Морква тушкована з вершковим маслом та сметаною 40-50
Кисіль із фруктів 150-180
Хліб пшеничний або житній 30 або 50
Полуденок Шарлотка 70-80
Чай з молоком 150-180
Вечеря І Пюре картопляне та тюфтельки рибні 120-130 / 60-80
Салат зі свіжої капусти 40-50
Кефір 150-180
Вечеря ІІ Печиво, твердий сир 50-60 / 5-7
Молоко або чай 150-180
НЕДІЛЯ
Сніданок Запіканка вермішельна зі сметаною та родзинками 120-130
Чай 150-180
Хліб пшеничний з вершковим маслом 50-60 / 3-5
Другий сніданок Фрукти свіжі 80-100
Суп з фрикадельками 150-200 / 10-20
Голубці 180-200
Хліб житній із салом і часником (для старших дітей) 20-40 / 5-10
Компот із сухофруктів 180-200
Полуденок Яблуко терте з морквою 80-100
Пиріжок з повидлом 60-70
Молоко 150-200
Вечеря І Вареники з капустою 120-140
Сік 80-100
Вечеря ІІ Пудинг рисово – гарбузовий 100-130
Какао на молоці 180-200

За матеріалами журналу «Медична сестра дошкільного закладу» №11, 2014

Рекомендації батькам щодо харчування дітей

Пам΄ятайте, що раціональне харчування – одна з основних умов здоров΄я людини, її довголіття, плідної праці.
2. Поєднуйте у їжі, в правильному співвідношенні речовини, які входять до складу тканин людського організму: білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі, вітаміни, воду.
3. Дотримуйтесь режиму харчування. Зумійте переконати свою дитину споживати всі пропоновані їй страви, навіть ті, які вона не любить, але які для неї необхідні й корисні.
4. Не підгодовуйте дитину в проміжках навіть тоді, коли вона попросить їсти. Ласкаво поясніть, що їсти треба у відведений для цього час.
5. Давайте тільки ту кількість їжі, яку дитина з΄їдає із задоволенням.
6. Утримуйтесь від розмов про те, що дитина мало або майже нічого не їсть, бо вони шкідливі.
7. Дотримуйтесь навичок гігієни харчування і виробляйте їх у дітей.
8. Пам΄ятайте, що апетит частково залежить від сервірування столу, естетичного оформлення страв, уміння дитини користуватися виделкою, ложкою, володіння елементарними навичками культури споживання їжі.
9. Підкреслюйте необхідність добре пережовувати їжу, не вживати надто гарячої чи холодної страви, не відкушувати великих шматочків, жувати із закритим ротом.
10.Не забувайте, що найкориснішими є ті овочі і фрукти, які властиві нашому регіону, ростуть у наших садах.
11.Серйозним недоліком харчування є "прихований голод" – дефіцит йоду, який може привести до незворотніх процесів в організмі дитини. Вживання в їжу йодованої солі – вихід з даної ситуації.
12.Їжу завжди тримайте закритою, особливо в літній період.
13.Не слід вживати в їжу продуктів глибокого замороження, незнайомих грибів, продуктів з великим вмістом солі, недостатньо прожарені або проварені м΄ясо, рибу, сиру воду.

ПРИВЧАЄМО ДІТЕЙ:

– перед прийомом їжі обов'язково мити руки з милом, витирати їх індивідуальним рушником;
– самостійно сідати на стілець та підсовувати його до столу;
– під час прийому їжі охайно вживати тверду їжу;
– відламувати хліб маленькими шматочками, заїдати його рідкою їжею (суп, борщ тощо);

– самостійно їсти ложкою з тарілки, пити з чашки;

– не обливатись; після прийому їжі користуватися серветкою, вставати зі стільця.

Навчайте малюка підтримувати чистоту навколо себе, бути охайним, пояснюйте йому, що і як треба робити.

Створіть власний вебсайт безкоштовно! Цей сайт створено з допомогою Webnode. Створіть свій власний сайт безкоштовно вже сьогодні! Розпочати